Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората в инвалидни колички ще могат да ползват метрото в София с помощта на подвижна рампа

2
Снимка: БТА

Хората в инвалидни колички ще могат да ползват метрото в София с помощта на подвижна рампа. 
Съоръжението ще може да се поръчва по телефона. Хората ще бъдат придружавани до метровлаковете от специално назначен за целта служител на дружеството "Метрополитен". 

Препятствие за хората в инвалидни колички често се оказва разстоянието между вагоните и перонът, което те не могат да преодолеят, особено ако количката е моторна поради по-голямото й тегло. Подвижната рампа трябва да реши този проблем, а за целта един час преди пътуването пасажерът трябва да заяви асистент на телефон 02/ 921 21 00 и да каже в кой час ще пътува и на коя станция:
През това време нашият асистент ще се придвижи с метрото до съответната станция, ще го съпроводи до станцията, където трябва да слезе и човекът вече с асансьорите ще излезе на повърхността, обясни шефът на метрополитена Стоян Братоев.

В институцията на омбудсмана вече има постъпили множество жалби от граждани, които искат метрото да стане по-достъпно и за хора с намалена подвижност, обясни Мая Манолова. Тя обяви, че ще се търси помощта на бизнеса такива рампи да има и на други места в София: 
Например църквите в София, каза Манолова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна