Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон и Льо Пен дадоха своя глас на парламентарните избори във Франция

Еманюел Макрон
Снимка: БТА

Марин Льо Пен, лидерът на крайната десница във Франция, която загуби президентските избори срещу Еманюел Макрон, гласува днес в първия тур на парламентарните избори. Льо Пен гласува в град Енен-Бомон и заяви пред журналисти, че е важно французите да гласуват:

Тихо е. Мисля, че има умора след всичките тези избори - първични, президентски... Но е истина, че е тихо. Хората трябва да гласуват, това е важно.

Избирателната активност на първия кръг на френските парламентарни избори към 12 ч. местно време е била 19,24 на сто, предаде Ройтерс. Данните са на вътрешното министерство. Това е малко по-ниска активност от първия кръг на изборите през 2012 г., когато по това време са били гласували 21,06 на сто.

Последните проучвания дават преднина на центристката партия на Еманюел Макрон, за която се смята, че ще получи поне 30 процента от гласовете, а крайната десница на Льо Пен - около 17.

Президентът Еманюел Макрон гласува заедно със съпругата си в участък, открит в кметството на градчето Туке, департамент Па де Кале. Той бе топло приветстван от свои привърженици, ръкува се с няколко от тях, а след като пусна гласа си, размени няколко думи със събралите се, предаде ТАСС.

Първите резултати се очакват малко след 20 часа местно време.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени