Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И трите водещи кредитни агенции изразиха опасение, че британските изборни резултати повишават несигурността около Брекзит

Трите водещи кредитни агенции "Стандард енд Пуърс", "Мудис" и "Фич" направиха изявления след проведените на 8-и юни избори във Великобритания, отбелязвайки, че изненадващи резултати ще доведат до нарастване на политическата несигурност в страната и до увеличаване на рисковете, свързани с процеса на Брекзит (преговорите за излизане на Обединеното кралство от ЕС).

В петък агенция "Стандард енд Пуърс" заяви, че кредитният рейтинг на Великобритания няма да бъде непосредствено повлиян от проведените национални избори, които доведоха до формирането на нестабилен ("висящ") парламент, но в същото време предупреди, че това би могло да създаде допълнителна несигурност и потенциално да забави преговорите с ЕС за Брекзит.

Понастоящем "Стандард енд Пуърс" оценява дългосрочния рейтинг на Обединеното кралство на ниво "АА" с негативна перспектива, след като агенцията лиши Великобритания от нейния топ "ААА" рейтинг веднага след референдума преди година, на който британците гласуваха за излизане от Европейския съюз.

Според нас липсата на мнозинство на която и да е партия в новия британски парламент вероятно ще забави преговорите по Брекзит, които трябваше да започнат на 19-и юни, посочи кредитната агенция "Стандард енд Пуърс" и допълни: Ние също така не изключваме възможността за нови предсрочни избори, което обаче вече е отразено в настоящата ни "негативна" перспектива за дългосрочния кредитен рейтинг на Великобритания.

Последва подобно изявление и от страна агенция "Фич", според което изборите във Великобритания са довели до създаване на несигурност относно политическата платформа, политическата кохезия и дълготрайния живот на следващото британско правителство. Това ще се отрази върху процеса на Брекзит, както и по отношение на фискалната политика, посочи "Фич" и допълни, че политическата, икономическата и институционалната несигурност, произлизащи от референдума в подкрепа за Брекзит, проведен през юни 2016 година, както и предстоящите преговори с ЕС за напускане на Съюза, отразяват настоящата "негативна перспектива" на кредитния рейтинг на Великобритания на ниво "АА".

И третата водеща кредитна агенция "Мудис" заяви, че резултатите от изборите подчертават голямата несигурност относно предстоящите преговори за развода на Великобритания с ЕС. Според нея силните резултати на Лейбъристката партия, която е против строгите мерки на икономии, означават, че фискалната консолидация ще бъде по-нисък приоритет в бъдеще, като в същото време може да има увеличаване на публичния дълг.

"Мудис" ще следи процесите на формиране на новото правителство в Обединеното кралство и в резултат на това ще направи оценка на кредитния рейтинг на страната. Бъдещият път на развитие на британския суверенен рейтинг ще зависи до голяма степен от два фактора: първият – изходът от преговорите за напускане на ЕС и отражението му върху перспективите за икономическия растеж на Острова, и вторият – фискалните развития с оглед на британският фискален дефицит и нарастващите държавни дългове, посочи трета водеща кредитна агенция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна