Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристическият сезон в Балчик - каква е равносметката на хотелиери и ресторантьори?

Балчик през последните години се превърна в едно от предпочитаните места за посещение на хиляди туристи. Кацнал върху стръмните брегове на Черно море, морският град може да предложи на гостите си всичко, от което те имат нужда за своята приятна почивка – места за настаняване от всякакъв тип – от хотелски комплекси до малки къщички за гости, ресторанти, магазини, културни забележителности. В Белия град, както наричат Балчик заради балчишкия камък, който присъства почти във всяка фасада, се намира и един от най-известните туристически обекти в страната – Държавният културен институт „Двореца“, заедно с Ботаническата градина. Преди години пешеходната крайморска алея на Балчик беше основно ремонтирана и вече е добила, както е модерно да се казва, истински европейски вид. 

Каква обаче до този момент е равносметката за летния туристически сезон на хотелиери и ресторантьори в Балчик и защо продължаваме да не умеем да привличаме туристи, въпреки огромните си предимства? 

Профилът на туриста в северния черноморски град от години е непроменен – първо и второ място си делят българи и румънци, останалите националности са по-скоро изключение. Градът не е презастроен, крайморската му алея е внимателно проектирана и за щастие по нея не могат да се видят бетонни останки на човешката алчност, а напротив – красиви хотели, ресторанти и барове, които се конкурират с външен вид и качество на услугата.

Независимо от хубавото време още от началото на месец юни Белият град започна да посреща активно туристи през юли. Това, по думите на хотелиера Виктор Лучиянов, може да се опитаме лесно да обясним с Европейското по футбол или Олимпиадата в Париж, но според него причините са много по-дълбоки.

"Прогнозите по отношение на хотелското настаняване почти се сбъднаха. По отношение на клиентите на ресторанти и барове обаче нещата са доста разочароващи, а причините са много. Туристите са основно от Румъния, много малко са туристите от страните от по-съветското пространство", допълни Лучиянов. По думите му управлението на туристическия бранш от столицата не е наясно с бранша, от там не знаят какво трябва да направят, за да може туризмът да бъде един от водещите браншове у нас. 

Мариана Иванова се занимава от около 20 години с туризъм и стопанисва два семейни хотела и ресторант. В края на всеки летен сезон се прави равносметка за заетостта и какво биха могли да подобрят за следващата година, споделя Мариана. "За двата ни семейни хотела тази година не беше добра. Ресторантът върви с по-добри показатели. В хотела ни има спад може би около 30 процента, но това ще си проличи към края на септември", посочи Иванова. 

Емил Тодоров се занимава заедно със семейството си с ресторант в Белия град. "За мен като цяло този сезон не е добър. Туристите са по-малко в сравнение с миналата и по-миналата година. През август към 20.30-21 часа да няма никой по нашата алея е нещо, което не съм виждал за 20-те си години тук, и е наистина много притеснително. Проблемът не е в нас като ресторантьори и като обслужване, но хората ги няма и това e много неприятно за нас като ресторантьори, в сезон, който е три месеца", подчерта Тодоров. Според него България е крайно време да олекоти по примера на Гърция визовия режим за турските туристи, които са с огромен потенциал, но и за това се говори от години, без да са предприети никакви конкретни действия.

Представителите на туристическия бранш като всички хора в България също се надяват най-после да имаме стабилно редовно правителство и обща политика, която да се следва. Според Виктор Лучиянов не можем да си позволим да загубим още една година, в която и туризмът да остане в капана на политическата несигурност.

Подробностите чуйте в звуковия файл:


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна