Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Дейвис: Въпросът с правата на гражданите трябва да бъде решен максимално бързо

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис заяви, че първото нещо, с което ще се захване новото правителство, ще бъде статутът на европейските граждани във Великобритания и на британците в ЕС. Дейвис каза също, че правителството желае сделка с Европа, която ще бъде максимално близка до общия пазар.

В първата си публична изява след извънредните общи избори Дейвид Дейвис заяви, че въпросът с правата на гражданите е изключително чувствителен и, макар и да няма основание хората да се тревожат, той трябва да бъде решен максимално бързо. Той допълни, че не трябва да има съмнение, че ще бъде постигната сделка със северноирландските юнионисти, които са новите партньори на консерваторите в правителството.

Що се отнася до Тереза Мей, Дейвид Дейвис каза, че тя е „невероятно ефективна като премиер“, че е „решителна, смела и знае какво иска да направи“. Не само опозицията, но и високопоставени консерватори не споделят становището на Дейвид Дейвис. По-късно днес Тереза Мей я очакват трудни въпроси по време на заседание на така наречения Комитет 1922, който включва депутати консерватори, които не са членове на правителството. Очаква се депутатите да изразят загриженост от стила  на управление на премиера и да искат повече подробности по преговорите с Демократичната юнионистка партия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна