Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Би Би Си има принципно споразумение за управляваща коалиция във Великобритания

| обновено на 13.06.17 в 17:24
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тереза Мей и лидерът на северноирландската Демократична юнионистка партия, Арлийн Фостър, проведоха среща на Даунинг стрийт 10, но не дадоха никакви подробности за хода на преговорите за формата на управление на новото правителство.

Единствената официална реакция бе на Арлийн Фостър в мрежата Туитър, че обсъжданията вървят добре и се надява на успешен завършек. Тереза Мей директно влезе в служебния си автомобил и отиде в парламента, откъдето по-късно заминава за Париж за среща с френския президент Еманюел Макрон. Арлийн Фостър пък напусна резиденцията през задния вход. БиБиСи все пак разполага с някаква информация, че сделката като цяло е уточнена и ще бъде финализирана до 36 часа, като се изгладят някои детайли.

Междувременно бившият премиер Джон Мейджър, един от архитектите на споразумението от „Разпети петък“, в което основна точка е безпристрастността на властите в Лондон, изрази загриженост за северноирландския мирен процес. Макар и напълно да разбира, като съпартиец, голямата нужда на Тереза Мей да състави правителство, той заяви:ъ Опасността е, че колкото и усърдно да опитва едно правителство, то няма да бъде считано за безпристрастно, ако сключва парламентарна сделка в Уестминстър само с една от северноирландските партии. И никога не може да се предугади в каква непредвидима посока могат да се развият събитията.

Очаква се иначе управлението да не бъде от типа на официална коалиция, каквато Дейвид Камерън имаше с лебералдемократите на Ник Клег през 2010 година. Става дума по-скоро за споразумение, юнионистите да подкрепят консерваторите при ключови гласувания, каквото е това за бюджета, както и законодателната програма, която ще бъде изложена в речта на кралицата, за датата на която също няма яснота.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна