Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антикорупционен фонд ще следи за ефективността на институциите у нас

Снимка: acf.bg
Нов фонд за борба с корупцията започва работа у нас. Екипът на гражданската организация "Антикорупционния фонд" ще следи за проявите на корупция, на ефективността на контролните органи и мълчанието на институциите в България. До момента са подадени над 20 сигнала за граждани, по които ще започне проверка. Фондът ще разглежда и анонимни сигнали, като всеки един от тях ще се проверява за достоверност.
Според експертът по външен одит Йордан Карабинов, един от големите проблеми в страната ни е прекалено високият праг за конфискация на имущество, придобито по корупционен начин:
Цялата система е направена така, че активно да саботира борбата с корупцията и измамата в политическата система и по високите етажи. Прагът за конфискация в България е безумно висок. В момента прагът на конфискация е 150 000 лева. Преди време беше 250 000 до декември месец. Намалихме го до 150, което е стъпка в правилната посока, но примерно да речем в една друга държава, примерно Ирландия, в която стандартът е 20 пъти по-висок от България, прагът за конфискация е 13 000 евро, или 26 000 лева.  Всеки гражданин ще може да подава сигнал за корупция, като за целта вече работи Интернет сайт на антикорупционния фонд.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна