Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Операта "Парсифал" на Вагнер ще зарадва за първи път софиянци в началото на юли

Снимка: Николай Кръстев
За първи път на сцената на Софийската опера, почитателите на творчеството на Вагнер ще имат възможност да видят "Парсифал" - последната опера на Вагнер. Премиерните спектакли са на 4, 6, 8 и 10 юли.

"Парсифал" е мистична драма, тайнство, в което се сливат душите на рицарите на Светия Граал, а самият Граал е символ, даващ енергия и сплотеност, разказа режисьорът на операта акад. Пламен Карталов:
Нашата постановка на "Парсифал" не е статична. В нея има действие, има истински театър.

Освен че има действие и развитие, в спектакъла на Софийската опера ще има и своеобразни атракции, като 7-метров лазерен Граал - уникално решение, което никога не е правено, обясни режисьорът.

Зрелищна атракция в представлението е и надуваема възглавница с размер от 100 кв. м., разположена върху цялата сцена, като символ на любовта и страстта. Тя се пълни с въздух през цялото време, образуват се вълни, а артистите играят и пеят върху този надуваем под.

Спектакълът продължава шест часа и има два антракта, а подготовката е започнала още преди година. Артистите репетират по 12 часа всеки ден, включително в събота и неделя. Режисьорът акад. Карталов е впечатлен от тях, от уменията им да научат наизуст хиляди думи и да ги интерпретират.  

За Костадин Андреев, един от изпълнителите на ролята на Парсифал, музиката на тази вагнерова опера е космическа, а вдъхновението за нея се сравнява единствено с това на “Отело”. В образа на Парсифал се въплъщават двама изпълнители - Костадин Андреев и Мартин Илиев. Радостина Николаева и Гергана Русекова са в ролята на Кундри. Ангел Христов и Николай Петров - Гурнеманц, Петър Бучков - Титурел.

Чуйте повече.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени