Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможно е лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади да е бил убит през май

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия проверява сведения, че лидерът на групировката "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади може да е убит при руски въздушен удар в края на май. 

Руското военно министерство на отбраната има сведения, че водачът на "Ислямска държава" е присъствал на среща на джихадистки лидери в нощта на 28 май. Руските въздушно-космически сили в Сирия са нанесли удар по мястото, след като безпилотен разузнавателен самолет е потвърдил, че там се провежда събрание на джихадисти. При удара са загинали високопоставени ислямистки командири и около 330 редови бойци. Дали сред тях е и самият Ал Багдади, все още не е ясно. Досега на няколко пъти е имало предположения, че той е убит, които не са били потвърждавани. 

Според източници от САЩ и от сирийската опозиция, джихадистите са прехвърлили командния си пункт в Източна Сирия. Те са избягали от сирийския град Ракка и от иракския Мосул, сочат въпросните сведения. Главатарите на групировката "Ислямска държава" се пребазирали в източния сирийски град Маядин, след като антиджихадистките сили предприеха атаки срещу Мосул и Ракка.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира изявлението на руското министерство на отбраната, че при една от въздушните му атаки край сирийския града Ракка е бил убит лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади. Песков прехвърли всички въпроси по темата към министерството.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна