Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блестящ финал на оперния сезон в Брюксел

БНР Новини
3
Сцена от постановката на „Аида“ от Джузепе Верди на Кралския театър „Ла Моне“ в Брюксел
Снимка: Forster / De Munt La Monnaie

Кореспондентът на програма „Христо Ботев“ в Белгия - Милен Венков, споделя впечатленията си за последната нова постановка за този сезон в Кралския театър „Ла Моне“ в Брюксел - „Аида“ на Джузепе Верди. Това е първият опит в жанра на операта на известния гръцки театрален режисьор Статис Ливатинос, директор на Националния театър в Атина. Ливатинос смята, че драмата в тази опера притежава Шекспирови измерения, а за изходна точка в подхода си е избрал репликата на главната героиня от второто действие: „Животът ми е като една пустиня“.
Подробности за решението на Ливатинос можете да научите от звуковия файл с кореспонденцията на Милен Венков. Нашият кореспондент е останал възхитен от солистичния състав, особено от американката  Адина Аарон в ролята на Аида, Андреа Каре като Радамес и Ксения Дудникова като Амнерис. Музикалният директор на „Ла Моне“ – Ален Айтиноглу, е ръководил спектакъла блестящо, с огромно внимание към детайлите в партитурата.
Със спектаклите на „Аида“ е завършил трудният период за трупата на „Ла Моне“, която играеше в тъй наречената „палатка“ – „Дворец Моне“, намираща се доста далеч от центъра на Брюксел. Ремонтът на основната сграда на театъра ще бъде завършен съвсем скоро и реконструираният театър ще бъде открит през септември с новата опера на Филип Бусманс „Пинокио“.


Снимките в галерията: Forster / De Munt La Monnaie

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия