Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остри реплики по време на общественото обсъждане за БДС за киселото мляко

Снимка: архив

Днес следобед в Българския институт по стандартизация се проведе общественото обсъждане за това дали да има изменение в стандарта за киселото мляко, което да разреши облекчения в изискванията за опаковките. Промяната в стандарта, която се отнасяше до промяна в съотношението на двата основни щама в млякото, припомняме, беше оттеглена от вносителя - земеделското министерство. След края на обсъждането изпълнителният директор на института Ирен Дабижева съобщи, че до решение не се е стигнало:

"Беше доста бурно и емоционално. Имаше привърженици на идеята за промяната, т.е. за разширяване на спектъра на опаковките. Ставаше дума главно за това да бъдат включени на полипропиленови опаковки, както и на други полимерни опаковки, разрешени от европейските регламенти за контакт с хранителни продукти. Имаше и противници на тази идея. Нищо окончателно не може да се каже, защото на тази среща не се взе решение, това не беше предвидено. Решението ще се вземе от Техническия комитет 32 "Селскостопански продукти", защото така е по нашите правила. Днешният дебат беше само за това дали да се приема решение за промяна на стандарта или не", каза Дабижева.

Тя обясни, че ако това се приеме, ще бъде излъчена експертна работна група, която да прецени точно какво да се запише в изменението на стандарта и проектът за това ще бъде подложен отново на обществено допитване. Според Дабижева, при обсъждането днес са проличали търговски интереси и зад вносителите, и зад опонентите.

По отношение на предложението за промяна на стандартна на кашкавала, тя посочи, че не става дума за показателя на зрялост на кашкавала, а метода за определянето му.

Още подробности - чуйте разговора с Ирен Дабижева, директор на Българския институт по стандартизация!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени