Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на парк "Бедечка" се решава на днешния референдум в Стара Загора

Снимка: "Запазете Бедечка"

Референдум ще решава бъдещето на парк "Бедечка" в Стара Загора. Жителите на общината ще трябва да изберат дали да се запази зелената територия или на нейно място да израсне нов кварта.

Гласуването започна точно в 7.00 часа и ще приключи в 20.00 часа тази вечер. Гласуват жителите в Стара Загора и на селата от общината. 

Едва 3,1 процента от жителите на Стара Загора са гласували в местния референдум за бъдещето на парк "Бедечка" към 10.30 часа. Това съобщи за "Хоризонт" Теодора Крумова, председател на Общинската избирателна комисия. Старозагорци не изглеждат особено загрижени за зелената екосистема, наречена "Бедечка":

Не съм съгласен да става там парк. Защо да го плащам аз и наследниците ми?

Според мен референдум не трябва да има, защото това струва пари, а трябва да решат специалистите - казват граждани на Стара Загора.

От началото на референдума до този час няма сигнали за изборни нарушения.

Всяка бюлетина съдържа въпроса на референдума и два отговора. С "да“ хората гласуват за запазването на парка, а с "не“ за застрояването му. 203 са изборните секции в общината. Разкрита е една допълнителна на територията на Университетската болница. Два сигнала за агитация в деня за размисъл са постъпили в Общинската избирателна комисия. Какви са настроенията на хората:

Преди някой да започне да строи, нищо не се правеше в парка. Имаше змии, гущери и кучета.

Естествено е, че който има пари, ще си построи имот там и ще си живее в него.

Въпросът е да бъдат ли отчуждени частните незастроени имоти в квартал "Бедечка" и превърнати в парк или на това място да бъде изграден най-новият квартал в източната част на града.

За да е в сила решението на старозагорци, трябва да гласуват поне 60 хиляди от над 150 хиляди имащи право на глас. За да бъде прието решение, за него трябва да дадат гласа си над 50 на сто от гласувалите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна