Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС и Великобритания започнаха преговорите за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Европейската комисия даде началото на преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Преговарящите и от двете страни подчертаха необходимостта от конструктивно отношение за постигането на добро за всички споразумение.

Представителят на Евросъюза Мишел Барние изрази надежда, че разговорите ще определят рамка, по която ще се водят преговорите:

Ние трябва да се справим първо с несигурността, причинена от Брекзит – на първо място, за гражданите, но също така – за бенефициентите на политиките на ЕС и въздействието върху границите, по-специално Ирландия.


На свой ред британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис отбеляза, че има повече неща, които обединяват ЕС и Великобритания:

Несъмнено ще имаме предизвикателства пред нас в преговорите, но ние ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че ще сключим сделка, която работи в най-добрия интерес на всички граждани. За тази цел започваме тези преговори с положителен и конструктивен тон, решени да изградим силно и специално партньорство между нас и нашите европейски съюзници и приятели.


27-те страни от ЕС настояват в първата част на преговорите да се уточни и сумата, която Лондон ще плати до деня на напускането си европейския бюджет. Само тогава европейците ще се съгласят да обсъждат бъдещо споразумение за търговско-икономическо сътрудничество с Великобритания. Първият кръг от преговори се очаква да прикчючи към 19.30ч българско време.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна