Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11% от разходите на българите минават през картови разплащания

| обновено на 19.06.17 в 15:35
Снимка: БГНЕС
Едва 11% от разходите на българските потребители минават през картови разплащания. Процесът се ограничава от липсата на достатъчно добре развита терминална инфраструктура особени при малкия и среден бизнес.

В България има над 7,5 милиона карти, като 85 на сто от притежателите ползват картата си за разплащания поне веднъж седмично и предимно в големите вериги. Малкият и среден бизнес в огромната си част още не е готов да се довери на услугата, смята Ваня Манова, мениджър на картова организация: 

Основната причина е непознаването, неразбирането изцяло на платежния процес, как той функционира и какви ползи носи и в същото време - наличието на едни такива митове: "Моят бизнес е малък, аз нямам нужда от приемане на карти, картовите разплащания са по-скъпи, има риск".

Едно картово плащане в момента, в който бъде одобрено, неговият settlement, е гарантиран в рамките на 24 часа. Потребителите могат да се откажат от дадена покупка, ако търговецът не приема плащане с карта и не на последно място - хората харчат повече, когато плащат с карта.

Да се осигури възможност за картови плащания на административните услуги в държавните институции, е заложено в проект на наредба, публикувана от Министерството на финансите. Според текстовете трябва да има вариант за плащания по всички възможни начини. В момента на повечето места преводите се правят по банков път или се плаща на гише, а обработката на подобен вид плащане е много по-скъпа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени