Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Николай Петров предлага отделно звено в МЗ да се занимава с обществените поръчки

Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването изготви нов Устройствен правилник, с който да бъде заменен сегадействащият от 2015 г , като се предлага да се обособи отделно звено за дейностите по обществените поръчки. До този момент обществените поръчки следваше да се администрират от повече от едно структурно звено, което създава риск от дублиране и разпокъсване на функции и отговорности.

Мотивите на министър проф. Николай Петров са, че сегашният правилник създава затруднения в оперативната организация на администрацията на МЗ и е нужно да се създаде нова организационна структура в изпълнение на приоритетите на правителството. 

Министър Николай Петров предлага да бъде създадена самостоятелна дирекция "Бюджет и финанси", като и обединяване на всички дейности, които имат административно-технически и стопански характер в Дирекция "Административни дейности". 

Министърът настоява също да бъдат обединени функциите в областта на общественото здраве в една Дирекция "Здравен контрол". Предлага се и самостоятелна Дирекция "Промоция и профилактика на болести и зависимости".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!