Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново напрежение между Саудитска Арабия и Иран

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Саудитска Арабия е арестувала трима иранци, за които твърди, че принадлежат към елитните ирански войски. Тримата били на борда на катер, натоварен с експлозиви, чиято цел бил петролен кладенец в Персийския залив, се казва в съобщение на саудитските власти, цитирано от АФП. Според министерството на информацията в Рияд с ареста е предотвратен терористичен акт.

Иран категорично отрече твърденията на Саудитска Арабия. Идентичността на тримата арестувани е известна и те са рибари, твърди Техеран.

Арестът става на фона на дипломатическата криза в Персийския залив заради съперничеството между сунитска Саудитска Арабия и шиитски Иран, които подкрепят враждуващите сили в Сирия и в Йемен. Саудитска Арабия и Иран прекратиха миналата година дипломатическите си отношения. Атентатите срещу парламента в Техеран и мавзолея на Аятолах Хомейни в иранската столица допълнително обтегнаха отношенията между двете водещи държави в Персийския залив.

Междувременно стана ясно, че вчера иракският премиер Хайдер ал Абади е посетил Саудитска Арабия. Двете съседни държави се опитват да нормализират отношения си на фона на напрежението между регионалните сили Саудитска Арабия и Иран.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна