Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 7 млн. лева са събрани за 10 години чрез единния дарителски номер DMS

Повече от 7 млн. лева са събраните средства чрез единния дарителски номер в България - DMS,  през изминалите 10 години. През този период през платформата са изпратени близо 7 милиона и половина дарителски SMS-а в подкрепа на различни каузи.

Системата е дала възможност на повече от 700 кампании да набират средства за своите каузи. Кампанията за наводнения варненския квартал "Аспарухово" е каузата, събрала най-много средства през изминалия 10-годишен период, обясни Красимира Величкова от Българския дарителски форум. DMS спазва определени процедури, с които се гарантира прозрачност, каза още тя:

Ние изискваме документи, които от една страна гарантират нуждата от лечение, изискваме оферта от лечебно заведение за това, че сумата, която заявяват кандидатстващи за DMS е сумата, която е необходима за лечение, документи, които гарантират, че това лечение не е покрито от държавата, така че да няма двойно финансиране и също така дарителска сметка по извлеченията да следим за какво се харчат средствата.


През 2015 година платформата се разшири, бяха въведени механизми за даряване онлайн и възможности за месечен SMS-абонамент от 2 или 5 лева. Даренията чрез SMS-и продължават да бъдат предпочитаният начин за подкрепа.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна