Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

НЗОК ще задължи лекарите да изписват евтини лекарства със закон, четем в СЕГА. В опитите си да ограничи непрестанните преразходи за лекарства здравната каса предложи поредната порция мерки, част от които напълно безсмислени. НЗОК ще предложи промяна в Закона за здравното осигуряване, с която лекарите да предписват най-евтиния медикамент от тези, които поема касата. Предложението, прието от надзорния съвет, е в закона да пише, че лекарите "предписват лекарствен продукт с по-голяма разходна ефективност за НЗОК, когато в конкретния случай са налице терапевтични алтернативи, лекарствените продукти са с еднакви или сходни терапевтични показания, информацията за които е съществена за правилното прилагане на продукт". Текст за санкции или поощрения за спазване на новото изискване няма.

Идеята е лекарите да избират най-евтиното между различни лекарства, които могат да се прилагат за дадено заболяване. От Касата признаха, че няма как да накарат медиците задължително да избират най-ниската цена, още повече че при различните пациенти едно и също лекарство може да има различен ефект.

Виж повече

ТЕЛК комисиите ще заработят до дни, съобщава в друга статия СЕГА. Така хилядите хора, които от края на май не могат да получат решенията си, най-накрая ще могат да ги вземат. Това означава, че тези хора не могат да си получат и пенсиите от НОИ. Министерският съвет прие вчера новата-стара наредба за медицинската експертиза. За да действа, тя трябва да излезе и в "Държавен вестник".В края на май съдът отмени ключови текстове от тази наредба, с което блокира работата на ТЕЛК комисиите. Оттогава лекарите преглеждат пациентите, но не им издават решения. Председателят на лекарите от ТЕЛК в София Боряна Холевич обясни, че са събрали телефоните на пациентите и ще им се обадят, когато могат да издадат законово решение.

Виж повече

„Свидетелство за брак онлайн”, извежда в заглавие СТАНДАРТ. Свидетелство за брак вече няма да се иска на хартия. Администрацията ще си го получава по служебен път. Това е едно от 12-те хартиени удостоверения, на които кабинетът сложи край вчера. Те ще се вадят по електронен път от 8 регистъра. „Днес е първата голяма крачка. Когато този процес завърши, ще имаме безхартиено общуване между хора и администрация,”, отбеляза вицепремиерът Томислав Дончев. През септември кабинетът ще излезе със законодателни промени, за да спре окончателно справките на хартия.

Националната телефонна линия за деца 116 111 ще бъде изписан на кориците на учебниците, научаваме от МОНИТОР. Това съобщи шефката на Държавната агенция за закрила на децата Офелия Кънева по време на заседание на образователната комисия в парламента. Линията е напълно безплатна и  е насочена към децата, юношите, техните родители, близки, както и към граждани, търсещи информация и помощ по проблемите на деца. Екип от специално подготвени консултанти поемат обажданията на линията денонощно, като предоставят на обаждащите се помощ, осигурявайки емоционална подкрепа, възможност за споделяне на тежки емоции и преживявания,начини за справяне с различни проблеми и др.

Шефката на синдиката на българските учители Янка Такева заяви, че 80% от детските градини и училища намали доверие на ДАЗД. Тя се позова на проучване, направено от синдикатите. Офелия Кънева от своя страна призна за проблемите, които бяха засегнати и заяви, че не бива повече българските учители да се чувстат неподкрепени от ДАЗД.

Виж повече

Кабинетът даде терен за нов парк в „Младост“ 3, информира ТРУД. 17 декара за нов парк в столичния ж. к. „Младост“ 3 прехвърли правителството на Столичната община. Целта е теренът да се превърне в място за отдих, спорт и развлечения. „Мястото се намира от северната страна на църквата, точно срещу бившия детски атракцион „Патиланци“. Преди е било собственост на Министерството на отбраната, обяснява главният архитект на София Здравко Здравков. По думите му, имотът действително е подходящ за парк, в който може да има и спортни площадки, както и места за отдих. От Столичната община тепърва ще излязат с проект за това какво точно ще бъде изградено в бъдещия парк.

Виж повече
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени