Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катар получи списък с искания от Саудитска Арабия и другите арабски страни

| обновено на 23.06.17 в 08:49
Доха, Катар
Снимка: БТА

С ултиматум Саудитска Арабия и други арабски страни се опитват да решат дипломатическата криза в Персийския залив. Така Катар получи списък от 13 точки с техни искания като условие за прекратяване на кризата.

Сред тях са закриване на телевизионния канал "Ал Джазира" и прекъсване на дипломатическите отношения с Иран, предаде Асошиейтед прес. Съгласно списъка, Доха следва незабавно да затвори турската военна база в Катар и да прекрати военното сътрудничество с тази  държава - член на НАТО. Изисква се и неуточнена сума от катарската страна като обезщетение.

От емирството се иска също да скъса връзките си с движението "Мюсюлмански братя" и с други групировки, считани за екстремистки, а също и да предаде всички лица, издирвани за тероризъм.

Представянето на този списък става по съвет на САЩ, след като по-рано този месец избухна дипломатическата криза в залива заради обвинения към Катар, че подкрепя тероризма. Списъкът е представен на катарците от Кувейт, който посредничи в кризата. Според документа Катар има десет дни да изпълни всички искания.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени