Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Симфониите на Дмитрий Шостакович – I и XV симфония

Петък, 23 юни, от 19.20 часа

Снимка: filarmonia.kh.ua

С първата и последната симфония на Дмитрий Шостакович завършва цикълът, който започна през миналата 2016 г. по повод 110 годишнината от рождението на великия руски композитор и интеграла, записан от Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Емил Табаков. А защо решихме да съберем точно тези симфонии в едно предаване? Ясно е, за да можете сами да усетите, да преживеете с музиката старта на Шостакович като симфоник с Първата и посланията на последната, XV-та, създадена към края на живота му.
Композиторът започва да пише своя първи опус в жанра на 18 години. Всъщност няколко месеца преди това, младежки възпламенен от революционните идеи, е работел над симфония в памет на Ленин. Идея, която ще трансформира десетилетия по-късно в друга симфония. А Първата е със статута на учебна задача, след серия от няколко камерни творби, с които името му нашумява. С нея 19-годишният студент по композиция се дипломира в Ленинградската консерватория. За първи път е изпълнена на 12 май 1926 година с Ленинградската консерватория под диригентството на Николай Малко. И само след година следват премиерите й в Европа и САЩ от диригентите Бруно Валтер, Леополд Стоковски, Артуро Тосканини и др. Последната XV симфония е написана за един месец през лятото на 1971 година. Тогава Шостакович е на 65 години…
Ще чуете как композиторът мисли, как пише и заявява себе си като симфоник с началото и какво ни казва за своя път, за смисъла на битието, за смисъла на изкуството в годините, когато тихо и бавно, много изстрадал и болен, се сбогува със света. Примирено и безрадостно, както споделя в мемоарите си „Свидетелство”, записани от музиколога Соломон Волков: Да наблюдаваш как илюзиите бавно, стъпка по стъпка се рушат е мъчителен, болезнен процес. Илюзиите умират постепенно – не се случва внезапно и мигновено, в един прекрасен ден, да се събудиш и да нямаш повече илюзии. Сбогуването с тях е дълъг и тежък процес, като болката в зъба. Но мъртвия зъб можеш да извадиш. А погиналите илюзии продължават да гният вътре в нас. И да вонят. Аз цял живот нося в себе си труповете на своите илюзии. Премиерата на последната симфония е на 8 януари 1972 година - грандиозно събитие в Голямата зала на Московската консерватория със Симфоничния оркестър на Всесъюзното радио и телевизия под диригентството на неговия син Максим Шостакович. Както във всяко предаване от поредицата, заедно с маестро Табаков представяме симфоничните творби на Шостакович. Гост в студиото ще бъде и Юлиана Маринова, управител на фирмата „Гега ню”, която съвместно с БНР издава на компактдискове интеграла със симфониите на Дмитрий Шостакович.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.