Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проби от ледника Илимани пътуват към Антарктида

Ледовете на Илимани, Боливия
Снимка: БГНЕС

Международен екип от учени успя да вземе проби от боливийския ледник Илимани. Те ще бъдат изпратени за съхранение в Антарктида, за да станат част от своеобразен "леден" архив за бъдещите поколения. Взетите ледени проби от топящия се ледник Илимани ще бъдат съхранени във френско-италианската полярна станция "Конкордия", където термометърът често показва минус 53 градуса по Целзий. 

Това е най-добрият фризер в света, уверяват учените, взели пробите. Те са част от екипа на научния проект  "Айс мемъри" / "Паметта на ледовете"  - международна програма за съхраняване на ледниците, зад която застава и ЮНЕСКО.

Един от тези изследователи е Патрик Жино от  Френския институт за изследвания и развитие:
Искаме да съхраним този вид ледникови проби, тъй като за нас те са като енциклопедия на климата и околната среда. Когато "издълбаваме" частица от ледника, ние буквално правим "пробив" в световната история. И колкото по-дълбоко дълбаем, на толкова по-стари проби се натъкваме. 

Идеята на учените е да вземат и съхранят проби от високопланински глетчери, намиращи се в различни ключови региони на света. Причината за това усилие са промените в климата, които излагат повечето от тези ледници на сериозен риск от деформация и дори изчезване в близко бъдеще.  Измежду тях е и ледникът Илимани, който се е затоплил с 0,7 градуса по Целзий през последните 18 години, уточни изследователят.

В ледника Илимани имаме проби от преди 18 000 години. Това са едни истински архиви в Андите, който пазят данни за най-старите климатични промени, 
обясни Патрик Жино, който е един от 15-те учени, взели проби от боливийския ледник, намиращ се близо до столица Ла Пас.  

В рамките на 10 дни заради лошите климатични условия, екипът е успял да вземе едва две проби - едната с дължина 137 метра, а другата -  134 метра.  Взетоте от Илимани проби ще бъдат добавени към други, взети близо до връх Монблан във Френските Алпи. В бъдеще учените от проекта планират експедиции и до Русия,  и до Непал.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна