Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн подписка в защита на Източната могила - Караново край Нова Загора

Целта е археологическите находки в нея да бъдат спасени от разграбване

На 25 юни 2010-та бе открит реставрираният Археологически комплекс "Източна могила – Колесница и гробница на тракийски аристократ от 1 в. сл. Хр.". На снимката - експонирани тракийски находки – оригинална антична кола с точно копие на бронзовата й украса
Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

Онлайн подписка в защита на Източната могила - Караново край Нова Загора цели да спаси археологическите находки в нея от разграбване. Археологът Калоян Праматаров от инициаторите на петицията, която обединява историци, археолози архитекти, художници журналисти, обясни пред "Хоризонт" исканията: 
Нека разберем в крайна сметка, кой е отговорен за разрушаването на този обект - Министерството на културата или община Нова Загора

И второто нещо, което искаме, е назначаването на комисия от компетентни лица - музеолози, археолози и реставратори от страна на Министерството на културата и съставянето на проект за укрепване и консервация на обект Източна могила-Караново. Без едно такова решение на комисия, на практика ние не можем да заковем и един пирон на обекта, а той се разрушава. 

И третото нещо е назначаване на специалисти и хора с нужния опит в Регионален исторически музей-Нова Загора.


Експозиция в Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ при БАН)Могилата Караново край Нова Загора  е древен некропол от I-ви век. В момента обектът е отворен за посетители, а консервационните дейности в него са спрени от 2014-а година заради вътрешни неуредици в музея. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна