Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама бивши председатели на ДКЕВР са обвинени в престъпления по служба

| обновено на 28.06.17 в 17:17

Специализираното звено “Антикорупция“ към Софийската градска прокуратура обвини в престъпление по служба бившите председатели на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (сега КЕВР) Ангел Семерджиев и Светла Тодорова. Двамата са мерки за неотклонение "подписка". 

Обвиненията идват два месеца, след като ДАНС и прокуратурата предприеха проверка в енергийната регулаторна комисия. Прокуратурата е събрала доказателства срещу Семерджиев и Тодорова във връзка с това, че от техни действия са могли да настъпят вредни последици за крайните потребители на природен газ, изразяващи се в заплащането на по-високи цени от реалните.  

По отношение на Светла Тодорова данните са, че в периода  декември  2014-та - април 2015-та година е инициирала отмяната на решение, с което са били намалени цените за пренос и продажба на природен газ, а това е облагодетелствало  няколко частни дружества, сред които и „Овергаз".  

За Ангел Семерджиев, който беше начело на ДКЕВР преди Тодорова, разследването е установило, че непроизнасяне на Комисията по жалба на  „Овергаз Инк“ срещу „Булгартрансгаз“ за непредоставяне на достъп  до газопреносната система и до хранилището „Чирен”, е станало причина  Европейската комисия да образува дело за злоупотреба с господстващо положение срещу Българския енериен холдинг - а това е застрашило финансово-икономическата сигурност на енергийната система на страната. 

 
От прокуратурата напомнят, че се разследват действията и на длъжностните лица, имащи отношение към последното определяне на цените на газа, топлоенергията и водата, довело до значителен ценови скок за крайния потребител.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна