Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След десетилетия дебати и спорове Германия разреши хомосексуалния брак

| обновено на 30.06.17 в 14:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След десетилетия дебати и спорове Германия разреши хомосексуалния брак. Бундестагът гласува тази сутрин легализирането на хомосекусалните бракове и изравни правата на гейдвойките с тези на хетеросексуалните. Германия става 14-ата европейска държава, в която бракът е възможен за всички.

Законопроектът беше подкрепен от социалдемократите, от Партията на Зелените и от  Лявата партия. Някои депутати от Християндемократическия блок на канцлера Ангела Меркел също гласуваха "за".

393 депутати гласуваха "за", 226 "против" и 4-ма се въздържаха. За ХДС на Ангела Меркел тази тема бе последното убежище на консерватизма. Въпреки това 70 депутати от християндемократите са дали глас за браковете между хора от един и същи пол. Това стана възможно, след като преди дни канцлерката отмени задължаващата партийна дисциплина и каза, че всеки в парламентарната фракция трябва да гласува по съвест по този въпрос. Тя самата обаче бе "против" и веднага след гласуването туитна: "Бракът е между мъж и жена".

Бракът за всички не означава, че на някого нещо ще му бъде отнето, че ще се раждат по-малко деца. Напротив, съюзите между хомосексуални по никакъв начин няма да пречат на браковете на хетеросексуални, просто още една група хора ще може да живее с всички права, които им се полагат, заяви лидерът на парламентарната фракция на социалдемократите Томас Оперман

Неговият колега от ХДС – Фолкер Каудер, заяви, че след дълго обмисляне все пак е останал убеден: бракът е свещен съюз между мъж и жена и затова гласува против. Но, добави той, уважавам и двете страни в тези дебати.

Преди да влезе в сила проектът за легализиране на еднополовите бракове трябва да бъде одобрен и от горната камара на германския парламент - Бундесратът
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна