Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иванов: Цената на парното и топлата вода би намаляла, ако природният газ поевтинее значително

Снимка: БГНЕС

Възможно е цената на парното и топлата вода да бъде намалена, ако природният газ поевтинее значително. Това обяви в предаването "Неделя 150" председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов:

Ако природният газ надмине повече с пет процента, ние ще активираме тази възможност за промяна на цената на топлинната енергия за потребителите
.

Иванов добави, че цената на природния газ може да бъде намалена през септември, без да уточнява с колко. Той обясни и защо сега се е стигнало до поскъпване на синьото гориво след шоковото му поскъпване преди три месеца:

Причината за поскъпването на природния газ, той поскъпна шоково преди три месеца, не само в България, още по-малко в регулатора, защото природният газ за нашата страната е практически изцяло вносна суровина и се определя от международните цени на суровия петрол, респективно на петролните деривати и от договора, който България има с "Газпром". Комисията няма своите регулаторни инструменти да променя тази цена, поне това беше във вчерашния ден. В крайна сметка поради движението надолу на суровия петрол първоначалното заявление на "Булгаргаз", което беше за 4.22%, беше намалено на 1,1%, но ние не сме в състояние да го регулираме по причините, които ви казах.

Имаме основание да считаме, че ако се запази тази тенденция на международните пазари, която се подхранва преди всички от увеличаващия се добив в САЩ както на шистов газ, така и на шистов петрол, това блокира до голяма степен решенията на ОПЕК и Русия, които, намалявайки производството, се стремят да вдигнат цената на природния газ.

Иван Иванов се противопостави на идеята държавата да субсидира електроенергията от АЕЦ "Белене", ако проектът бъде реализиран:

Ще се противопоставя категорично на такова държавно участие, което да доведе до повишаване на добавката "задължение към обществото", което трябва да плащат всички български потребители и бизнес, и битови потребители.

Не трябва да допуснем българският потребител в следващите десетилетия да изплаща едно неразумно решение, което да ги натовари тях.

В никакъв случай ангажимент за дългосрочно изкупуване на енергията на преференциални цени. Това е недопустимо за българските потребители в дългосрочен план.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна