Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малина Крумова:

Подготвя се механизъм за финансиране на проекти за пречиствателни станции в малките населени места

Малина Крумова и Николай Нанков
Снимка: БГНЕС

Правителството подготвя механизъм за финансиране на изграждането на пречиствателни станции в малките населени места, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие Малина Крумова в Девин.

Необходими са огромни инвестиции във водния сектор, а средствата са ограничени, заради което се търсят различни източници на финансиране. В момента се разработва механизъм за финансиране на пречиствателни станции в населени места с 2000 до 10 000 жители. Те нямат достъп до европейски средства за обновяване на ВиК мрежите и пречистващи съоръжения, защото не отговарят на изискванията. Затова се планира създаването на фонд, който да финансира дейности, с цел високо качество на водите в по-малките населени места.

Над 11 милиона лева ще бъдат инвестирани в област Смолян за модернизиране на водопреносната и канализационната система до 2021 година.

Малина Крумова взе участие в работна среща за разясняване на начина за ценообразуване на питейната вода в Девин. Заради поскъпването с 27 стотинки на кубичен метър в общината бе сформиран инициативен комитет, който започна подписка против новата цена. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна