Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният оперативен щаб за намаляване на риска от бедствия заседава днес превантивно

| обновено на 02.07.17 в 20:40
Снимка: БГНЕС

По разпореждане на премиера Бойко Борисов в МВР се свиква националният оперативен щаб, създаден съгласно Стратегията за намаляване на риска от бедствия. Щабът координира действията на институциите предвид очакваните поройни дъждове и градушки.

На заседание в МВР днес се събраха вътрешният министър Валентин Радев, представители на министерствата на земеделието, на отбраната, на околната среда и на регионалното развитие и директорът на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Задачата на щаба е да направи оценка на ситуацията и да разпореди превантивни мерки на Единната спасителна система, областните управители и местните власти.

Вътрешният министър обясни, че се очаква тази вечер и утре в страната да навлезе студен фронт, съпроводен с валежи от дъжд и градушки. Той каза, че вече са взети превантивни мерки, като ръководството на МВР се е чуло с областните управители - основно в Северозападна и Северна България, където се очаква фронтът да се прояви най-силно. Прегледано е състоянието на язовирите и на речните корита в района, като дори са взети мерки за осигуряване на необходимите чували с пясък, ако се стигне до наводнения: 
 До момента сме се  свързали с всички областни управители по "линията на дъжда", както се казва. От Видин, Монтана, Враца , Плевен току що ги чухме - вече вали там, на места по-засилено. Проверили сме всички системи, язовири - големи, малки, каза министър Радев след заседанието на Националния кризисен щаб за бедствия и аварии. 

Главен комисар Николай Николов - директорът на пожарната, допълни, че дирекцията поддържа постоянна връзка със структурите си по места. Опасните участъци от речните корита са под наблюдение, поясни още той, като допълни:
Да поставят в критичните участъци по реките - всъщност кметовете най добре знаят къде са - наблюдатели, за да можем рано да хванем проблема. Възможни са 30-40 литра на квадратен метър, на локални места може и повече, но никой не е в състояние да каже например - точно в Свищов ще се извали 75 литра - затова и предприемаме малко по-широки мерки. 

Според прогнозите тази вечер фронтът трябва да навлезе у нас в районите на Видин, Враца и Белоградчик, обясниха още от вътрешното министерство, като отново напомниха, че все още това са само прогнози.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна