Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завиден интерес предизвика инициативата "Звук като картина"

Снимка: Ани Петрова, БНР

Повече от 7 хиляди души са видели само за месец аудио изложбата „Звук като картина“ в Регионалния исторически музей – София. Тя представя за първи път, под формата на обработени документални записи, европейското измерение на културата, традициите и обществения дух на София през първата половина на 20-ти век. Всички архивни звуци могат да се чуят посредством специално изработена инсталация от стар радио апарат.

До звуковата памет на София вече са се докоснали повече от 6 хиляди българи и 1000 чужди граждани, посетили музея.

Аудио изложбата представя 17 личности и техните свидетелски разкази за значими събития от начеването на културния живот в столицата. Посетителите на музея могат да чуят как са създадени емблематичните персонажи Пижо и Пендо с гласа на техния автор – художникът Александър Божинов, как е изглеждала столицата през погледа на поетесата Елисавета Багряна, къде в София е сниман първият български филм „Българан е галант“. Аудио изложбата представя за първи път пред широката публика най-стария запис на химна на България, изпят от световно известния тенор Петър Райчев.

Звуковата изложба е адаптирана на английски език. Изработени са и специални книжки, които дават допълнителна информация, на български и английски език, за събитията и личностите, представени в проекта.

Инсталацията ще остане в Регионалния исторически музей – София до края на месец август.

Аудио изложбата „Звук като картина“ е проект на Радио София, финансиран по столичната програма „Култура“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна