Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Цветанов разбира повече от апартаменти, отколкото от самолети

Ненчев е приземил българската авиация и е провалил дори договора си с Полша, смята президентът

| обновено на 04.07.17 в 15:29
Президентът Румен Радев стана първият действащ държавен глава, който се яви, за да бъде разпитан в съдебен процес. Призован като бивш командващ Военно въздушните сили заради договора за ремонта на двигателите на самолетите МиГ-29, почти три часа Радев дава показания по делото срещу бившия военен министър в кабинета "Борисов 2" Николай Ненчев.

Преди да застане пред съда, президентът говори и по актуални политически теми, като
 преплете политика и авиация в коментарите си за комисията "Грипен" и отношенията си с политическата партия ГЕРБ. Като похвали премиера за държавническото му поведение по отношение на предотвратяване войната между институциите, Радев разкритикува Цветан Цветанов, че се опитва да разпалва такава война.

Президентът обвини парламента, че вместо да прави закони, произвежда политически скандали. Той нарече комисията за самолетите "Грипен" 
трибунал за политическа разправа.

Румен Радев оцени думите и направеното от Цветанов във връзка с комисията за избора на нов боен самолет, посочвайки, че той разбира повече от апартаменти, отколкото от самолети:

Това е опит българският парламент да се превърне в постоянен трибунал и за съжаление огромно на всички нас този парламент не произвежда закони, а произвежда политически скандали. Мисля, че господин Цветанов не разбира нищо от изтребители. Той разбира от апартаменти. Единствената връзка между господин Цветанов и авиацията е това, че той говори на автопилот. Някой друг му задава курса.

Още преди да влезе в съдебната зала, Радев, по чието настояване делото се гледа при закрити врати, даде да се разбере, че споделя позицията на прокуратурата - в нарушение на закона, при действащ договор с руската "РСК-МиГ", Николай Ненчев е започнал преговори за ремонта на самолетите МиГ-29 в Полша. Според Радев бившият военен министър се провалил дори и в договора с поляците и заради действията му авиацията ни е изпаднала в пълен колапс:

Министър Ненчев катастрофира категорично с Полша, в същото време отряза доставките от Русия и накрая авиацията изпадна в пълен колапс. Разбира се, че я приземи
коментира президентът.

Пред журналистите Румен Радев обясни, че през 2014 година наистина е писал докладна до Ненчев, в която препоръчва в дългосрочен план да се търси диверсификация, но това била препоръка за по-дълъг период от време. В краткосрочен той е настоявал незабавно да се подпише договора с руснаците. 

Според Ненчев обаче пред съда Румен Радев изцяло го е защитил:

Тези тези, които изрази господин Радев, бяха изцяло в моя полза. Навън се прави политика, а в съдебната зала се съблюдава закона,
каза Ненчев.


Горещи теми

Войната в Украйна