Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Корея изстреля нова ракета

| обновено на 04.07.17 в 11:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Северна Корея обяви, че е извършила днес първия си успешен опит с междуконтинентална балистична ракета. Държавната телевизия на страната съобщи, че ракетата "Хвасон-14" е достигнала височина от над 2800 километра и е поразила набелязаната цел, като е летяла близо 40 минути. Ако този вид ракета стане напълно готова, тя потенциално ще може да достави ядрена бойна глава до континенталната част на САЩ, отбеляза японската агенция Киодо.

Според информацията от Токио ракетата е прелетяла 930 километра, преди да падне в изключителната икономическа зона на Япония. Според експерти ракетата може да достигне Аляска, но останалите американски щати, включително Хавай, остават извън нейния обсег.

Командването на американските сили в Тихия океан потвърди за изстрелването на ракета със среден обсег, която е паднала в Японско море. Тя е с наземно базиране и САЩ са я проследили в продължение на 37 минути.

Южна Корея и Япония реагираха остро на поредната провокация от севернокорейския режим в нарушение на резолюциите на ООН. Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че ще поиска от лидерите на Китай и Русия да играят по-конструктивна роля по отношение на Северна Корея и нейната оръжейна програма по време на срещата на Г-20 в Хамбург в края на седмицата:

Северна Корея за пореден път изстреля балистична ракета, като пренебрегна многократните предупреждения от международната общност. Япония ще работи за увеличаване на международния натиск върху Северна Корея, като се обедини със Съединените щати и Южна Корея.

Информационните агенции отбелязват, че ракетата е изстреляна в деня на националния празник на САЩ и броени дни преди срещата на Г-20 в Хамбург.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна