Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Китай: Вашингтон и Северна Корея едновременно трябва да прекъснат военните си учения

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия и Китай имат съвместен план за Северна Корея, имащ за цел да смекчи напрежението около ядрената и ракетната програма на Корейската народно-демократична република, предава Ройтерс. В него се предвижда Вашингтон да прекъсне разполагането на противоракетния щит ТААД в Южна Корея, се казва в изявление на руското външно министерство. В него пише още, че Москва и Пекин са се съгласили, че има нужда от едновременно замразяване на севернокорейската ракетна и ядрена програма и широкомащабните военни учения на САЩ и Южна Корея. Официалното изявление беше разпространено след съвместна пресконференция на руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Джинпинг, на която Путин заяви:

Договорихме се активно да придвижваме нашата обща инициатива, която е основана на руския план за поетапно уреждане на корейския проблем, и китайските идеи за паралелно замразяване на ядрената дейност на КНДР и на широкомащабните военни учения на САЩ и Република Корея.

Днес Северна Корея обяви, че успешно е тествала междуконтинентална балистична ракета за първи път, за която експерти твърдят, че е възможно да достигне американския щат Аляска.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна