Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръгна делото срещу бившия лидер на Демократичната партия на народите в Турция

| обновено на 05.07.17 в 08:48
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Анкара започна делото срещу бившия лидер на Демократичната партия на народите Фиген Юксекдаг, обвинена в разпространение на терористична пропаганда и подстрекателство към насилие.

Демократичната партия на народите е третата по големина сила в парламента на Турция, но 12 от депутатите ѝ са в ареста за предполагаеми връзки с кюрдските сепаратисти. Юксекдаг бе арестувана преди осем месеца заедно с колегата си Селяхатин Демирташ, който все още очаква насрочване на делото си.

Обвиненията срещу двамата са свързани с масовите протести на кюрдите в Турция от октомври 2014 година, които бяха предизвикани от нахлуването на джихадисти в сирийския кюрдски град Кобане и бездействието на турското правителство. Тогава загинаха десетки демонстранти.

Пред съда днес Фиген Юксекдаг определи делото като политическо. Правителството си мисли, че съдилищата му принадлежат. Имаме един човек, една партия и една идеология и всеки, който е против, е терорист, каза обвиняемата. Ако бъде призната за виновна, тя може да получи до 83 години затвор.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна