Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В съда в Пазарджик започва делото за радикален ислям

Снимка: БГНЕС

В Пазарджишкия окръжен съд започна делото срещу 14-те обвинени в разпространяване на идеите на "Ислямска държава" и призиви към джихад. Заседанието е закрито за журналисти, тъй като един от обвиняемите Стефан Димитров, който бе задържан по време на инцидентите в Асеновград, е изолиран в цялата дясна част на съдебната зала.

Причината за изолацията на Стефан Димитров е, че по време на престоя му в следствения арест след събитията в Асеновград е бил на едно място със заболели от морбили. Обвиняемият е с медицинска маска и достъпът до него е ограничен. Това е и причината в съдебната зала да не се допуснат медии, тъй като местата при това положение се оказват ограничени. С медицински маски са и част от останалите участници в съдебното заседание.

Днес ще бъдат изслушани седем вещи лица, които са работили по софтуерните експертизи и са анализирали данните от иззетите компютри на обвиняемите. Те ще докажат доколко и по какъв начин Ахмед Муса Ахмед и поддръжниците му са разпространявали идеите на "Ислямска държава".

На едно от предишните заседания бяха показани част от тиражираните клипове, в които имаше насилие и призиви към война.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна