Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тимерманс критикува Путин за незачитане националния суверенитет на Украйна

Франс Тимерманс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият зам.-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс критикува руския президент Владимир Путин за незачитане националния суверенитет на Украйна. 

Това стана по време на дебат с евродепутати в Страсбург относно позициите, които ЕС ще защитава на предстоящата среща на страните от Г-20, където ще бъде и държавният глава на Русия. 

Тимерманс беше провокиран от британската националистка и бивш член на Партията на независимостта, Джанис Аткинсън, която критикува Брюксел заради миграцията:

Г-20 ще се върти около президентите Тръмп и Путин. Те двамата заедно разбират заплахата от мигрантите за културата, работните места и националната идентичност. Путин и Тръмп разбират, че са важни националните държави и затова издигат стени и бариери.

Първият зам.-председател на Еврокомисията и бивш холандски външен министър отговори:

Кой друг в Европа е нарушавал повече националния суверенитет от президента Путин, който окупира част от друга суверенна държава? Как може да се възхищавате на такъв човек и неговата политика с аргументите на националния суверенитет? Това е напълно неразбираемо за мен.


В петък и събота на срещата на Г-20 в Хамбург Евросъюзът ще бъде представляван от председателите на Комисията и Съвета Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, както и от върховния представител по външната политика Федерика Могерини.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна