Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Провалиха се преговорите за решаването на Кипърския въпрос

| обновено на 07.07.17 в 08:23
Антонио Гутериш
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преговорите за мир и обединение на етнически разделения от 43 години Кипър се сринаха. Краят на международната конференция по Кипърския въпрос, без да бъде постигнато споразумение за решаването му, бе обявен от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в ранните сутрешни часове днес.

След 10 дни преговори и 15 часа маратон от срещи в четвъртък и през изминалата нощ в швейцарския курорт "Кран Монтана" неуспешно приключи продължилият две години преговорен процес между лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ – процес, който бе подкрепян активно от международната общност и бе смятан за най-добрата възможност за решаване на десетилетния конфликт и обединяването на страната като двуобщностна двузонална федерация.

Изключително съм разочарован да ви съобщя, че въпреки ангажираността и решимостта на всички делегации и различните страни конференцията за Кипър приключи, без да се стигне до споразумение, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. Все още има значителни различия между страните по редица въпроси и споразумение не бе възможно, обяви той.

В приключилата конференция, която бе под егидата на ООН, освен двамата кипърски лидери участваха външните министри на страните гаранти Гърция, Турция и Великобритания, а също и висши представители на ЕС като наблюдатели.

Най-конфликтен до края на преговорите остана въпросът за срока за изтегляне на турските окупационни войски от острова, намиращи се на него, от инвазията през юли 1974 г., както и за гаранциите за бъдещата федерация. Тези ключови проблеми бяха обвързани и с вътрешни проблеми, като ротационното президенство между двете кипърски общности и територията. Въпреки направените предложения компромис по тези въпроси не бе постигнат.

Говорителят на правителството на Кипър Никос Христодулидис заяви, че Турция е отказала да се откаже от правата си за едностранна намеса в Кипър или присъствието на войски на острова. Резултатът не е положителен, но това не е краят на пътя, статуквото не може да бъде бъдещето на Кипър, подчерта той.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу посочи, че провалът на преговорите показа невъзможността да се постигне решение на базата на параметрите на ООН. Той заяви, че за Турция това е последната конференция за Кипър.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна