Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ловешкия музей започва проучване и реставриране на изключително атрактивни ръкописи

Снимка: БТА
Скрити в музеите, с години стоят неоткрити тайни в ценни експонати, които виждаме всеки ден, но само специалистите имат око за тях. В Ловешкия музей започва проучване и реставриране на изключително атрактивни ръкописи от XIII и XIX век. Те се съхраняват там от десетилетия, но едва сега специалистите им обръщат по-специално внимание, благодарение на професор Румяна Христова, преподавател в Софийския университет "Свети Климент Охридски". Тя е единственият български експерт от ЮНЕСКО по писмено наследство и член на Съвета на ЮНЕСКО за проучване и изследване на световното писмено наследство.

Ръкописите са предадени още през 1895 година на читалищния музей в Ловеч. След това стават собственост на Регионалния исторически музей. Проф. Румяна Христова казва, че това са едни от най-ценните ръкописи от периода XIII-XIX век, които е проучвала:

Ръкописите не са много, като имаме предвид, че има сбирки от по 900, от по 1000, от по 2000 ръкописа в България, но всеки един е изключително ценен. Най-ранният е от средата на XIII век, а най-късният завършва с бележки от 1841 година. Те всъщност показват един град, един край, една земя с изключително богати книжовни традиции.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Пламен Христов.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна