Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите поискаха спешни отговори за спасяването на българската енергетика

| обновено на 07.07.17 в 17:24
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов, председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, екоминистърът Нено Димов, синдикалисти и депутати участваха в кръгла маса в Стара Загора по проблемите на въгледобива в България. Организатори са КНСБ и КТ "Подкрепа", които поискаха спешни отговори от управляващите какво се прави, за да бъде спасена българската енергетика и добивът на местни въглища.

Целта на срещата беше да бъде намерено спешно решение как да бъдат спасени въглищните ТЕЦ-ове и енергийната система в контекста на гласувания Референтен документ на Еврокомисията, който поставя непосилни екоизисквания към сектора. 

Днешната среща е закъсняла, по думите на председателя на ПЕС Сергей Станишев, и първата стъпка е да се създаде комисия, която да разгледа реалните възможности за излизане от ситуацията: 

Тази комисия трябва да разгледа всички варианти и да имаме план за действие – какво е необходимо реално за сектора, за да отговорят на тези условия, които вече са приети.

Според министър-председателя Бойко Борисов трябва да се използват всички механизми за разрешаване на въпроса: 

Цифрите са страховити. И като чух сега – три милиарда.

2021 година е периодът, в който влизат за изпълнение новите екоразпоредби. Затова България трябва да положи усилия за отговаряне на екологичните стандарти, обобщиха експертите.

Представителите на синдикатите предупредиха, че българската енергетика е в опасност заради приетия регламент на Европейската комисия за големите горивни инсталации. Топлоелектрическите централи у нас не отговарят на новите изисквания за въглеродните емисии, поради което влизането в сила на този документ ще лиши от препитание близо 120 000 души, заети в сектора и рискува да породи тежко социално напрежение в цял един регион на страната, а именно област Стара Загора и Маришкия басейн. 

Синдикатите припомниха, че в централите, които са на въглища, се произвеждат и близо 40 процента от тока за потреблението у нас. Според тях България трябва да работи за ново решение на Европейския парламент, което да върне за прегласуване документа в Европейската комисия. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна