Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкото правителство одържави обществения транспорт в Солун

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкото правителство връща градския транспорт в Солун на държавата. Прекратява монопола в автобусния транспорт и го поставя под държавен контрол.

Градските автобуси са единственият засега обществен транспорт, който се използва в Солун. Метро се строи повече от 10 години и вероятно още толкова трябват, за да се завърши.

В последните години стачките в градския транспорт в Солун превърнаха жителите на града, както и гостите, в заложници на неясните отношения между ръководството на компанията и министерството на транспорта.

Статутът на компанията за автобусен превоз в Солун е странен и непроменен от 60 години. Шофьорите на автобусите са и собственици на самите автобуси. Получават много високи заплати и бонуси, като същевременно се финансират и от държавата.

Правителството реши да премахне този монопол върху транспорта, като връща в държавна собственост градския транспорт без участието на частни лица. Единствено общините имат право да придобиват акции и то не повече от 20% общо. В управителния съвет на новата държавна компания влизат и кметове.

След масовата приватизация на държавни фирми в Гърция това е единственият случай, когато държавата си връща собствеността. Министърът на транспорта съобщи, че се запазват всички работни места, но с по-ниски заплати и без допълнителни възнаграждения. Жителите на Солун са доволни, че най-накрая ще се сложи ред в организацията и трафика на градския транспорт.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна