Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безпрецедентни безредици в Хамбург заради срещата на върха на Г-20

Доброволческа инициатива във Фейсбук организира почистването на града

Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

След нощ на безпрецедентни безредици в Хамбург, където се провежда срещата на върха на Г-20, ситуацията е спокойна. Това съобщи полицията в пристанищния град. Близо 200 полицаи са ранени при сблъсъците, а над 100 протестиращи са задържани. В блокирания център на града е спряно движението на градския транспорт.

През нощта над 1500 агресивно настроени демонстранти са изпочупили витрини на магазини и банкови офиси, ограбили са супермаркети, а по-късно са подпалили барикадите си. Репортери от мястото на събитието разказват, че протестиращите са нападали и жители на Хамбург, които са се опитвали да гасят пожарите. Полицията все още не дава категорични данни за броя на ранените при сблъсъците. Говорителят Тимо Цил заяви, че не е очаквал толкова омраза и насилие.

Имаме данни, че демонстрантите са подготвяли множество атаки с коктейли Молотов, които са били складирани върху покривите на сгради. За това решихме да прибегнем до помощта на специалните части, заяви той.

По-рано канцлерът Ангела Меркел критикува организаторите на демонстрациите срещу срещата на върха на Г-20, като заяви, че приема мирния протест, но не и агресията, която застрашава живота на обикновените граждани.

Междувременно германски медии съобщават за доброволческа инициатива на хамбургчани, наречена "Разчистване". Утре, след края на лидерската среща днес следобед, те ще се заемат с разчистването на последиците от сблъсъците в града.

Не можем да приемем, че нашият прекрасен град прилича на поствоенна развалина. Грабвайте метлите и чувалите за смет, се казва в апела, разпространен в социалната мрежа Фейсбук и подкрепен от стотици граждани на пристанищния град.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени