Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томас де Мезиер: Бруталността на левите хулигани в Хамбург е възмутителна

Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер разговаря с полицаи, ангажирани с охраната на срещата на Г 20 в Хамбург
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Членове на войнствената антикапиталистическа групировка "Черен блок" оглавиха следобед поредната протестна демонстрация в Хамбург. Полицаи в пълна екипировка за борба с безредиците са разположени по улиците на втория по големина германски град. Организаторите очакват поне 100 хиляди души да участват в протестните действия днес след две последователни нощи, изпълнени с насилие и сблъсъци.
Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер отправи много остри критики към антиглобалистите:
Бруталността  - снощи и предната вечер, проявена от левите хулигани е възмутителна. Мародерствата, палежите, причиняването на сериозни наранявания и опасни материални щети нямат ни най-малко общо с политиката. Това са престъпници, не протестиращи. Всички опити на левия политически спектър да оправдае такива действия са пълен фарс. Над 200 полицаи са ранени, възмути се Де Мезиер. 

Поне 140 са арестуваните участници в протестите. По-рано говорителят на хамбургската полиция Тимо Цил разказа за снощните безредици:
Насилието срещу полицията достигна ново измерение. Полицаи бяха простреляни със стоманени куршуми. Открихме павета, подготвени за хвърляне от покривите. Коктейли "Молотов" също. Това означава сериозна заплаха за живота и здравето на служителите на реда. Трябваше да се прегрупираме, за да успеем да се справим. Използвахме водни оръдия и спецчасти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна