Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два делфина изхвърли морето на брега в Балчик

Два умрели делфина бяха установени тази събота край брега в Балчик, в района на първа и четвърта буна. Става въпрос за вида муткур, т.нар. морска свиня.

По обяд единият бозайник е изнесен от Новия плаж, а привечер в района на Принца е извадено тялото на друг. Екземплярите са около 15-годишни с дължина около 1,2 метра. Вероятната причина за смъртта е съприкосновение с рибари. Единият бозайник беше с видима рана и с мрежа около опашката, което наложи да бъде изтеглен от водата, обясни Мариян Цветков – специалист в БКС.

„Ясно е, че популацията е нараснала. Муткурът гравитира около брега, където има човешка дейност, за разлика от другите два, срещани в Черно море – афалата и черноморския делфин, които преследват пасажи в открити води. Попадат в рибарските мрежи и умират”, е мнението на Мариян Цветков.

Той се обърна с апел към гражданите да подават своевременно сигнали в подобни случаи, тъй като труповете на морските бозайници се разлагат много бързо и има опасност от зарази. Местата на установяване са дезинфектирани с хлорна вар, а днес телата ще бъдат отнесени в екарисаж Варна.

Той припомни още, че делфините са защитени видове и тяхното преследване, улавяне и избиване е забранено.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна