Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор поиска дисциплинарно производство срещу плевенския прокурор Димитър Захариев

Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС
Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да образува дисциплинарно производство срещу плевенския прокурор Димитър Захариев. Магистратът е обвиняем за участие в организирана престъпна група и е с мярка за неотклонение "домашен арест“.

Проверката на отдел „Инспекторат“ на Върховната касационна прокуратура, направена след излъчен в средата на май материал по Нова телевизия „Една криминална история в стил 90-те“, документирал контакти на Захариев с разследвани лица от Плевен, е установила негово неформално участие в дейността на охранително дружество, за което той набирал клиенти, възползвайки се от служебното си положение.

Според проверяващите с поведението си, квалифицирано като неуместно и непристойно, прокурорът е нарушил принципа на почтеност и благоприличие и е уронил освен личния си авторитет, също и този на съдебната власт.

Затова Сотир Цацаров иска от прокурорската колегия да уволни Димитър Захариев. Самият Захариев, който е клиент на спецпрокуратурата, преди време коментира, че не вижда нищо нередно в контактите си.

Не считам за нередно. Не считам, че е извършено нарушение. Няма законов регламент едно лице с кой може да контактува в тази държава.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна