Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аварии и незаконни отклонения остават Петрич без вода

Множество аварии по водопроводната мрежа и стотици незаконни отклонения създават проблеми при снабдяването с питейна вода на Петрич и селата в района. Най-сериозна е ситуацията в село Дрангово.

Ремонт на стара сонда и изграждането на още една ще осигури питейна вода с дебит от 3 л/с в село Дрангово. Така водната наличност в резервоара му няма да зависи от потреблението в Петрич и от ежедневните аварии по довеждащия водопровод, каза управителят на общинското ВиК дружество  Иво Христов, като допълни, че  един километър от  него вече е рехабилитиран и остават още три:

Дрангово не е на режим, но градът дърпа по-голямата част от водата.

Повечето населени места в Петрич, които са в близост до река Струма се снабдяват с вода сондажно. Съоръженията  всеки момент могат да аварират, предупреди Иво Христов:

Тези сондажи са на по 30 години. Дори може всеки момент някой от тях да се срути и градът остава на режим.

Над 650 хиляди лева са старите задължения на ВиК Петрич към електроснабдителното дружество.  Разходите  в последните два месеца са скочили, заради необходимостта от работа на помпите. Незаконните отклонения  допълват драмата с питейната вода в Петрич:

Във всяко едно село има най-малко по 40-50 незаконни отклонения. Във всяко село.

Едно от трайните решения на проблема с питейното водоснабдяване на Петрич е рехабилитацията на един от язовирите в подножието на Беласица, който в момента се стопанисва от "Напоителни системи".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна