Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

71 тела бяха погребани на церемонията за отбелязване на 22-рата годишнина от клането в Сребреница

Снимка: ЕПА/БГНЕС

71 тела на мюсюлмани от Сребреница бяха погребани по време на церемония за отбелязване на 22-рата годишнина от масовото клане в малкия босненски град, когато сръбски войници избиха 8000 мъже и момчета – мюсюлмани, съобщава "Асошиейтед прес".

Клането в Сребреница се счита за най-тежкото в Европа от Втората световна война и е наредено от босненския сърбин ген. Радко Младич през юли 1995 г.

Политическият му лидер Радован Караджич и няколко други високопоставени офицери вече бяха осъдени по обвинения в геноцид и престъпления срещу човечеството от Трибунала в Хага.

Семействата на избитите от Сребреница се събират всяка година, за да погребват новоидентифицирани жертви, чиито тела са били разхвърляни в масови гробове в източната част на Босна. Адела Ефендич, която е била само на 20 дни, когато баща ѝ е бил убит, погреба тялото му днес:

Днес дойдох тук, за да погреба тялото на баща ми Сенаид Ефендич. Той беше убит, когато съм била само на 20 дни и не мога да опиша какво е чувството, дори да не си срещала баща си. Можеш единствено да си го представиш, това е всичко, което имам. Няма справедлива присъда за човека, убил толкова много хора, няма равностойно наказание за извършеното престъпление. Мисля, че каквото и да е наказанието за тези престъпници - то ще е твърде малко. Никога няма да забравим или да простим.

Тялото на бащата на Адела е било открито в масов гроб в Каменица край Сребреница и е разпознато чрез ДНК тест.

На годишнината няма да присъстват представители на сръбското правителство, само някои опозиционни лидери.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна