Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Отпускането на социалните помощи за деца да се обвърже с отговорното родителство

Снимка: Светослав Цветанов

Отпускането на социалните помощи за деца да се обвърже с отговорното родителство, настояват от КНСБ.  Небходимо е да се засили и контролът, за да се гарантира, че парите отиват за издръжка на децата и те посещават училище. Социалният експерт на синдиката Ася Гонева даде пример как в Холандия се осъществява този контрол:

Холандците слагат камери пред къщите на хората, които получават помощи, които зависят от броя на жителите, статуса на семейството, а ние тук – всичките циганки живеят с циганите, които са им направили децата, ама са самотни майки…

Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, обяви, че за ромското включване всяка година от бюджета и от външни донори се осигуряват почти половин милиарда лева, но резултати няма:

Къде са тези пари? Плюс това, ние сме против трансферирането всяка година по 4 милиона и половина за подпомагането на първолаците. Коя държава трансферира готови, безотчетни пари? Затова ние искаме всяко училище, всяка детска градина да има социален работник, и там, с тези пари, ние ще подпомагаме децата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени