Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ си запазва правото да организира протести, ако правителството промени механизма за договаряне на минималните осигурителни доходи

Засилен интерес към българския трудов пазар на чужденци, отчитат от КНСБ

| обновено на 12.07.17 в 15:15
Снимка: БГНЕС

Ако правителството промени механизма за договаряне на минималните осигурителни доходи, КНСБ си запазва правото да организира протести.

Според синдиката след миналогодишния отказ на бизнеса да договаря минимални доходи, половината от работниците вече са осигурени на минимална заплата.

От КНСБ считат, че правителството и политиците толерират бойкота от страна на бизнеса.


Засилен интерес към българския трудов пазар на чужденци, отчитат от КНСБ. За май и юни близо 3000 чужденци са получили регистрация за сезонна заетост до 90 дни, половината от тях са украински граждани, те са наети за нискоквалифицирани позиции в морските курорти.

За да има адекватен контрол върху бизнеса, от синдиката настояват за единен електронен регистър, а Националната агенция за приходите да прави проверки дали заплатите, записани в трудовите договори на чужденците, са реално плащаните. От КНСБ са категорични, че сезонната заетост до 90 дни е допустима само по евродиректива за земеделие и туризъм, но не и строителство, за което настояват от бизнеса. Експертът Атанаска Тодорова каза:

Вземаме един сезон и за този сезон се назначава лицето. Когато говорим за летен туризъм – юни, юли, август, в сезона лято. Строителството се оказа, че е толкова напреднало, че има такива подобрители, може би и вие самите го установявате, че дори при минусови температури, на открито, се лее бетон и се работи през цялата година, а не само и единствено в рамките на един сезон.

За сезонната заетост е необходимо работодателят да осигурява и квартира на наетото лице. Предстои правителството да сключи спогодба за трудова миграция с Армения, Молдова и Украйна. Синдикатът настоява текстовете да се съгласуват със социалните партньори.

Въпреки че бизнесът предпочита да внася сезонни работници, вече има случай на върнати такива от Украйна. 

Причината да се връщат чужденци, които работят по курортите, е защото не се справят с възложените задачи, поясни Атанаска Тодорова: 
Кандидат-работникът декларира: ""Аз знам три езика и ще работя като администратор". Отивайки да работи, се оказва, че той не знае нито английски, нито немски. Когато работникът всъщност ще бъде барман, но той не може да оперира с уредите, които има на бар-плота.

Профилът на дошлите от Украйна сезонни работници са младежи на възраст 18-23 години. Те са привлечени от атрактивните условия: 
Минималната работна заплата в Украйна е 110 евро, а българската е 230 евро. Работодателите им осигуряват нощувките, някакво изхранване в хотелските комплекси.
Визата за работа в България е 25 евро, но лицата под 21 години са освободени от тази такса.

При наемането на чужденци, които да работят по курортите ни за сезона, не се изисква разрешение и чисто данъчно досие, за разлика от дългосрочното им наемане, уточняват от КНСБ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени