Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минералните бани и небостъргачите на София

БНР Новини
Снимка: БТА

Модерен СПА център да бъде изграден в северното крило на Централната баня в София, възстановяване на балнеоложките центрове в „Овча купел“, „Горна баня“, „Банкя“ и изграждането на изцяло нови бани в подножията на Стара планина, Витоша и Северния парк. Това са част от предложенията в доклад, който вчера главният архитект Здравко Здравков внесе в Столичния общински съвет, и за който писаха почти всички вестници, включително и в. „Дневник“, който цитирам в момента.
Сградата на Централната минерална баня в София е открита през 1913 г., като изворите ѝ са се използвали до 1986 г., когато е затворена. През 2014 г. приключи ремонт на част от сградата, която беше превърната в експозиционна част на Музея за история на София. Още тогава от Столичната община обещаха, че северното крило ще бъде възстановено и там ще бъде изграден СПА център, който да използва залежите на минерална вода.
Сега, четири години по-късно, Здравко Здравков предлага „Програма за оползотворяване на хидротермалните ресурси от минерални води на територията на Столичната община“. Тя се състои от девет мерки, една от които е изграждането на СПА център в северното крило на Централната баня. Програмата е насочена към използването на минералните извори в центъра на София, кварталите „Лозенец“, „Панчерево“, „Надежда“, „Свобода“, „Овча купел“, „Баталова воденица“ при парк „Възраждане“ и планинското село Железница.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна