Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът над Стара Кресна е ограничен

Снимка: BTA

В по-голямата си част пожарът в гората над Стара Кресна е ограничен. Около сто души са ангажирани с гасенето.

Около 400 декара е обхватът на пожара, който е засегнал 50-годишна гора, предимно от черен бор. Първоначално той е бил върхов, което не е позволявало да започне гасенето. Едва към 17.30 ч., когато огънят е слязъл в ниската част на дърветата, е започнала акцията.

Над 70 служители от горските стопанства в района и девет специализирани противопожарни автомобила са мобилизирани в гасенето. Пристигнали са и четири екипа на служба "Пожарна безопасност и защита на населението". Работи се на три фронта, като първите два са овладени и разпространението на огъня е спряно с прокопаване на полоси.

Директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов съобщи за "Хоризонт", че сформираният оперативен щаб е взел решение засега да не се използва летателна техника, тъй като силният вятър и задимеността са рискови за хеликоптерите. Екипите им обаче са в готовност да се включат в гасенето, ако това се наложи.

Все още няма работни версии за причините за пожара. В района се извършва планиран дърводобив, строи се мини ВЕЦ и през терена преминава високоволтов електропровод.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна