Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щербак с юбилейна изложба в "Арсенал ъф арт" в Пловдив

| обновено на 14.07.17 в 16:49

Изложба „Светове“ на Владимир Щербак ще се открие в галерия „Arsenal of Art” в 19 часа. 

С нея художникът се връща в Пловдив след повече от 10 години и отбелязва 70-ата си годишнина. В експозицията са включени картини от различни цикли от цялото творчество на Щербак. Той е възпитаник на Художествена академия в Санкт Петербург, живее в Пловдив от 1977 г. Има над 20 самостоятелни изложби в Пловдив, София, Дюселдорф, Люксембург. Картините му се намират в много частни колекции у нас и в чужбина, в Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий”.

Владимир Щербак е сред най-уникалните художници от пловдивската артистична група. Модерен още преди 10 ноември, неговите картини трудно могат да намерят аналог сред родните майстори.

Владимир Щербак е роден в Москва през 1947 г. През 1975 завършва Художествена академия в Санкт Петербург, след което идва да живее в България. Установява се в Пловдив и бързо става част от артистичния елит на града, който по това време е един от най-ярките в цяла България. Преподавател в ССХУ Сценични кадри в града на тепетата, където се изграждат много от бъдещите съвременни художници у нас, между които Кольо Карамфилов и Владимир Ушев.

От 1992 до 1998 е председател на Обществто на художниците „Филипопол”. Участва в много ОХИ, национални и международни изложби.

Получава две специални отличителни награди за живопис на І и ІІ Световно биенале в Малта (1995 и 1997) и диплом за майсторство в Гърция. 

Чуйте звуковия файл:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!