Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция предаде на Кипър архива за военния преврат от 1974 година

Снимка: www.holidayincyprus.eu

С официална церемония на специална парламентарна сесия в Никозия днес Гърция предаде на Кипър архив от документи за военния преврат през юли 1974 г. срещу президента архиепископ Макариос Трети, задействал последвалата турска инвазия и разделянето на острова, което продължава и досега.

Над 21 000 страници официални документи, архивни материали, записи и показания на 86 свидетели съдържа т.нар. "Досие "Кипър", което влезе в парламента в Никозия днес, само ден преди навършването на 43 години от военния преврат на острова. Всички те са се съхранявали досега в гръцкия парламент и от години кипърските гръцки политици настояват за предаването им.

Обемното досие, което бе пренесено в 11 кутии, ще бъде обстойно изследвано и се очаква да хвърли повече светлина върху кипърската трагедия. Документите в него трябва да дадат още информация за преврата от 15 юли 1974 г., инспириран от гръцката военна хунта, за неговите организатори и участници, за събитията по време на последвалата военна инвазия на Турция. Предаденият архив включва и материалите от специалното разследване на тези събития, извършено в Гърция в периода 1986-1988 г.

Председателят на кипърския парламент Димитрис Силурис определи днешния акт като израз на "историческата и политическата отговорност" на Гърция към Кипър. Гръцкият премиер Алексис Ципрас нарече предаването на документите "неизпълнено морално задължение" към народа на Кипър и знак на почит към онези, които са се борили срещу преврата и турската инвазия.

Точно преди седмица неуспешно завърши поредният опит за решаване на Кипърския въпрос и обединяването на страната – международната конференция под егидата на ООН с участието на лидерите на двете кипърски общности и страните гаранти Гърция, Турция и Великобритания, която се проведе в швейцарския курорт Кран Монтана в продължение на 10 дни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна